Wat is doornmaat en PC-maat?

Slot maten

PC maat, doonrmaat, technische termen die veelvuldig voorbij komen in uw zoektocht naar sloten en deurbeslag. Voor een sleutelspecialist geen enkel probleem, maar in de volksmond een vaag begrip. Laten we beginnen bij het begin, een slot kent twee maten die van belang zijn voor uw aankoop: PC maat Doornmaat

PC maat

De PC maat (beter bekend als de hart op hart afstand) is de afstand tussen het hart van het krukgat en het hart van de profielcilinder. Omdat dit ook het hart van bijvoorbeeld een WC slot kan zijn die bezet/vrij aangeeft wordt deze maat meestal gewoon de afstand genoemd (zie afbeelding).

De afstand van het slot is voor een groot deel afhankelijk van waar deze gebruikt wordt. Vaak bij woningbouwsloten is de PC maat 55mm. Voor zwaardere sloten en veiligheidsloten is dit meestal 72mm.

Doornmaat

De doornmaat van een slot is de afstand tussen de voorkant van de voorplaat van het slot tot het hart van het krukgat en/of cilindergat (zie afbeelding).

Sloten zijn veelal in standaard doornmaten leverbaar, maar ook op bestelling in veel uitlopende maten. Wel lopen deze maten altijd stapsgewijs op met stappen van 5mm. Voor bijvoorbeeld een projectslot geld een standaard maat van 60mm. En die van een woningbouwslot heeft als standaardmaat 50mm.

Doe altijd ramen dicht, lichtje aan,deur op slot!

Ook als je maar heel even weg gaat.


Maak het inbrekers niet te makkelijk!